Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları harika bir iş yaparak Türk Edebiyatı Klasikleri dizisini başlatmış, ilk olarak da Hüseyin Rahmi GÜRPINAR'ın "Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç" adlı öyküsünü günümüz Türkçesine sadeleştirerek yayınlamış.
Bu kitapta Hüseyin Rahmi'nin öyküleştirdiği biçimiyle Halley Kuyrukluyıldızı'nın dünyanımıza sondan bir önceki yakın geçişinin* Türkiye**'de halk tarafından yorumlanmasını görürüz.
İnsanların mahalle dedikoduları ve bilimi yalan yanlış yorumlaması ile eğlenceli anlar yaşatan güzel bir öyküdür. Hüseyin Rahmi dönemi çok güzel anlatmıştır.
Benzer durumlarla 100 yıl sonra bile karşılaşabilmekteyiz. İnternette herhangi bir troll sayfaya girip bakın, Konya'da gizli uzay üssünden tutun da, bilim kurgu dizilerinde yer alan uçak gemilerine kadar birçok şeyi "boş lafla" yaptığımıza inananlar vardır.
Bence Türkiye İş Bnkası Kültür Yayınları bu kitabı bu seriden ilk kitap olarak çıkartarak "100 yıl önce de halkın bilime bakışı böyleydi, şimdi de böyle" imasıyla gerçekleri yüzümüze vuruyor. Mutlaka okunması gereken bir öykü. 151 sayfayı hiç sıkılmadan birkaç saatte bitirebilirsiniz.
*: Halley Kuyruklu Yıldızı 76 yılda bir dünyaya yakın konumdan geçer, en son 1986 yılında yakın geçmiştir, kitapta anlatılan 1910 yılıdır.
**: 1910 yılında Osmanlı Devleti'nde 2. Meşrutiyet yaşanıyordu, bu döneme (hatta Selçuklular'dan beri Türklere) Türkiye demenin yanlış olmayacağını düşünerek böyle bir tabir kullandım.
0 Yorumlar