Servet-i Fünun Edebiyatı'nı edebiyat derslerinde hep duymuşuzdur ancak Safveti Ziya ismini hiç duymamışızdır çünkü ben de bu kitabı okuyana kadar hiç duymamıştım.

(Baykuş'un Kanuni Esasi'yi askıya aldığı) İstibdat döneminde sansürlü de olsa yayımlanmış bir esermiş. (Günümüz Türkçesine çeviren hocamıza teşekkürler bu verdiği bilgiler için).

Romanda Şekip karakteri başından geçenleri öyküleştirip ölümünden annesi tarafından yazar arkadaşına gönderilmiş bir yazı; kurgu bu şekilde başlıyor.

Gelelim Şekip Bey'in öyküsüne; Kendini beğenmiş bir İngiliz kıza kalbini kaptırmasını işin açıkçası yadırgadım, öyle güzel anlattığın İtalyan Kız dururken o ucube İngiliz'e neden gönlünü kaptırdın ah be saf evladım?

Dönemin Türk Toplumu'nun bir yerde ikiyüzlülüğünü aktarmış bir eser; Türk-Osmanlı'lar kendi içlerinde apayrı yaşarken; Avrupalı'larla birlikte Avrupai eğlencelerden eksik kalmıyorlar; yapılan tespitler de gayet yerinde Türkler okumaz; kültürsüz kişilerken Osmanlı Tebasından olan diğer milletlerden kişilerin neredeyse hepsi okumuş yazmış eğitim görmüş kültürlü kimseler...

Bir nevi toplum eleştirisi olarak da bakmak lazım. Bence mutlaka okunmalı.