Janet Brown İngiltere’de oldukça bilinen bir bilim tarihçisidir. Özellikle Darwin hakkında yazdığı iki ciltlik biyografisiyle birçok ödül kazanmış bir yazardır. Versus Kitap’ın “Dünyayı Sarsan Kitaplar” serisinde yayınlanan bu kitapta Charles Darwin’in Türlerin Kökeni’ni yazarken başından geçen olaylar anlatılmaktadır.
Bir olguyu veya olayı araştırırken “dönemin şartlarına göre yargılamak” tabiri sıkça kullanılır. Bir konuda eleştiri yapılacaksa o dönemin şartlarını incelemek önemlidir. Çünkü bundan yüz yıl öncesinde yaşayan insanların hayata bakışı, toplumun genel kuralları bugünkü ile aynı değildir. Charles Darwin Türlerin Kökeni’ni yazarken kendisine karşı çıkan kendi kilisesi, kendi arkadaşlarıdır. Belirli kesimlerdeki değişime direnme aslında tam olarak evrimin bir parçasıdır. Değişime direnenler değişen şartlar altında hayatta kalma konusunda başarılı olamazlar.
Evrim kavramını tam olarak ifade edemesek de, tam olarak mekanizmalarını bilimsel metodoloji çevresinde ortaya koyamasak da varlığını inkar edemeyiz. Bir şeyin var olması için bilimsel olarak ortaya konma zorunluluğu doğurmamaktadır. Örneğin Kütle Çekimi Kuramı’nı Newton ortaya koyarak matematiksel olarak ispatlayana kadar göğe atılan bir taş yere düşmüyor muydu? Elbette düşüyordu. Newton’a kadar olan süreçte Yer Çekimi’nin varlığı bilinmiyor muydu? Elbette biliniyordu ancak matematiksel olarak ispatlanmamıştı henüz. 1453 yılında İstanbul’un fethinde önemli rolü olan Havan Topu’nun mucidi Fatih Sultan Mehmet yer çekimini bilmiyor olsaydı belki de İstanbul hiç fethedilemeyecekti.
Charles Darwin’in Türlerin Kökeni kitabını okuduktan sonra Darwin’i daha iyi anlayabilmek için mutlaka okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.